Εμφάνιση καλαθιού

0

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ανεμιστήρα οροφής σε σχέση με το κλιματιστικό;

Οι ανεμιστήρες προκαλούν την κίνηση του αέρα στο χώρο που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο. Δεν ψύχουν τον αέρα ούτε τον ξηραίνουν όπως γίνεται με τα κλιματιστικά. Καταναλώνουν ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια και δεν εκπέμπουν θερμότητα πράγμα που τους καθιστά λύση εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον.

Η χρήση των ανεμιστήρων οροφής σε σχέση με τα κλιματιστικά, παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα:

Δεν υποβιβάζεται η ποιότητα του αέρα.  Με τη χρήση ανεμιστήρα οροφής ο αέρας του χώρου δεν ξηραίνεται ούτε ψύχεται. Ο κίνδυνος ψύξης ή άλλων συγγενών παθήσεων μειώνεται δραστικά. Οι ανεμιστήρες μπορούν να λειτουργούν με ανοικτά παράθυρα ή εξαερισμό για ταυτόχρονη ανανέωση του αέρα στο χώρο. Αποτελούν μάλλον τη βέλτιστη επιλογή ειδικά για τα παιδικά δωμάτια, καθώς διατηρούν την ατμόσφαιρα πιο φιλική για το ευαίσθητο παιδικό αναπνευστικό σύστημα. Αντιθέτως η υπερβολική χρήση των κλιματιστικών σε κλειστούς χώρους, με μη επαρκή αερισμό μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες ή να δυσχεράνει την αναπνοή.  

Χαμηλό κόστος αγοράς.  Το κόστος αγοράς ενός ανεμιστήρα οροφής, είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενός κλιματιστικού.

Εξοικονόμηση ενέργειας όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Ένας ανεμιστήρας οροφής καταναλώνει 10 με 15 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό. Αυτό συνοδεύεται και από την αντίστοιχη εξοικονόμηση χρημάτων. Με την αντίστροφη περιστροφή, τους χειμερινούς μήνες ο ανεμιστήρας αναδεύει τον αέρα του χώρου μην επιτρέποντας στο θερμότερο (και ελαφρύτερο) αέρα να παραμένει ψηλά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομικότερη θέρμανση και την βελτίωση της άνεσης στο χώρο.

Φιλική λύση προς το περιβάλλον. Οι ανεμιστήρες οροφής εκτός από το γεγονός ότι καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια δεν εκπέμπουν θερμότητα στον περιβάλλοντα χώρο, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Θόρυβος εσωτερικός και εξωτερικός. Η λειτουργία των σύγχρονων ανεμιστήρων οροφής χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλές στάθμες θορύβου. Στα κλιματιστικά εκτός από τις εσωτερικές μονάδες που συνήθως είναι πιο θορυβώδεις, υπάρχουν και οι εξωτερικές με τη γνωστή ηχορύπανση που προκαλούν στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

Καλαισθησία με design που ξεχωρίζει. Οι ανεμιστήρες οροφής πλέον αποτελούν συσκευές διακόσμησης για τις οικίες. Οι εταιρίες παράγουν ανεμιστήρες με εξαιρετικό σχεδιασμό, μοντέρνο ή κλασσικό, με φώς ή χωρίς. Αντιθέτως τα κλιματιστικά εντάσσονται στην οικογένεια των λευκών συσκευών που δεν κολακεύουν τους εσωτερικούς χώρους. Οι δε εξωτερικές τους μονάδες αλλάζουν τις προσόψεις των κτιρίων προκαλώντας αισθητική αστική ρύπανση.

Εύκολη εγκατάσταση. Η εγκατάσταση των ανεμιστήρων οροφής είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί περιορισμένο έως μηδενικό κόστος. Πολλές φορές πραγματοποιείται από τους ίδιους τους χρήστες, αν έχουν βασικές τεχνικές γνώσεις. Διαφορετικά γίνεται από οποιονδήποτε ηλεκτρολόγο καθώς το επίπεδο δυσκολίας είναι εφάμιλλο με αυτό της τοποθέτησης ενός φωτιστικού. Είναι πολύ γρήγορη και δεν αφήνει μερεμέτια. Αντιθέτως η εγκατάσταση των κλιματιστικών μονάδων έχει υψηλότερες απαιτήσεις σε χρόνο και κόστος καθώς απαιτεί συνεργείο ψυκτικών, επιπλέον υλικά για την εγκατάσταση (σωληνώσεις, ψυκτικά υγρά κ.α.). Απαιτεί περισσότερο χρόνο και συνήθως αφήνει μερεμέτια.

Χαμηλό κόστος συντήρησης. Η συντήρηση που απαιτούν οι ανεμιστήρες οροφής έχει μηδενικό κόστος. Συνήθως το μόνο που απαιτείται είναι ένας απλός καθαρισμός που πραγματοποιείται από τον χρήστη χωρίς κάποια ιδιαίτερη γνώση. Αντιθέτως τα κλιματιστικά απαιτούν τουλάχιστον έναν καθαρισμό και αλλαγή φίλτρων ανά έτος από ειδικευμένο συνεργείο. Η ελλιπής συντήρηση των κλιματιστικών, έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό τους, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα και εγκυμονούν πολύ επικίνδυνες  ασθένειες όπως είναι η νόσος των Λεγεωνάριων.

Μεγαλύτερος κύκλος ζωής. Οι ανεμιστήρες οροφής έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα κλιματιστικά. Πολλές εταιρίες δίνουν 15 ή 25 χρόνια εγγύησης στα μοτέρ των ανεμιστήρων. Αντιθέτως τα κλιματιστικά, που συνήθως συνοδεύονται από 2, 5 ή το πολύ 10 χρόνια εγγύηση, έχουν συντομότερη ζωή και είναι αρκετά πιο ευπαθή λόγω της πολυπλοκότητας τους. Βλάβες σε πλακέτες ή συμπιεστές συνοδεύονται από κόστος απαγορευτικό για την επισκευή τους.

Εντομοαπωθητική λειτουργία. Ο ανεμιστήρας οροφής δημιουργεί ένα διακριτικό δροσιστικό ρεύμα αέρα, το οποίο όμως είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για κουνούπια και μύγες. Έτσι η λειτουργία του απωθεί τα ενοχλητικά έντομα.

Ιδανική λύση για χώρους καπνιζόντων. Οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν τη βέλτιστη λύση για τους καπνιστές καθώς ταυτόχρονα με τη λειτουργία τους ο χώρος μπορεί να αερίζεται με κάποιο ανοικτό παράθυρο ή σύστημα εξαερισμού. Έτσι η ατμόσφαιρα διατηρείται αρκετά πιο καθαρή και λιγότερο επιβαρυντική για τους παθητικούς καπνιστές.

Δείτε εδώ όλους τους ανεμιστήρες οροφής.Σχολιάστε

payment