Εμφάνιση καλαθιού

0

Τι κατανάλωση έχουν οι θερμοπομποί;

Ο βασικότερος προβληματισμός στην αγορά θερμοπομπού είναι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος). Τι είναι η ευρωπαϊκή οδηγία Ecodesign 2018 (ERP) και πως περιορίζει την κατανάλωση των θερμοπομπών.

Ένας θερμοπομπός με ψηφιακό θερμοστάτη που έχει την κατάλληλη ισχύ για το χώρο που τοποθετείται, λειτουργεί με έως και 60% θερμοστατικές διακοπές. Μια μέση θερμοκρασιακά μέρα του χειμώνα σε ένα σπίτι με μέσες μονώσεις και νορμάλ εξωτερική αλλά και επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία λειτουργεί ασταμάτητα τα πρώτα 15 - 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφού έχει επέλθει η επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο, την διατηρεί καταναλώνοντας περίπου το μισό της ονομαστικής του ισχύος λόγω της ευαισθησίας του θερμοστάτη (± 0,5 °C, ίσως και μικρότερη). Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα οικονομικός στην λειτουργία του.

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν ψηφιακό θερμοπομπό 1500 Watt. Η ονομαστική του ισχύς (1500 W) σημαίνει ότι αν λειτουργήσει χωρίς να σταματήσει από τον θερμοστάτη του για μια ώρα θα καταναλώσει 1,5 Kwh (μπορείτε από τον λογαριασμό του ρεύματος σας να δείτε την τιμή Kwh που έχετε). Όταν όμως τοποθετηθεί για παράδειγμα σε ένα δωμάτιο περίπου 10 - 12 τ.μ., με ύψος περίπου 2,80m, με καλές μονώσεις, μόλις πιάσει θερμοκρασία ο ψηφιακός θερμοστάτης θα ανοιγοκλείνει την αντίσταση με πολύ μικρή απόκλιση της θερμοκρασίας (± 0,5 °C ή μικρότερη), καταναλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ακριβώς την ενέργεια που απαιτείται για τη συντήρηση του δωματίου στην επιθυμητή θερμοκρασία. Έτσι μπορεί να έχουμε έως και 50-60% θερμοστατικές διακοπές, ήτοι κάθε ώρα θα έχετε πραγματική κατανάλωση 0,6-0,75 Kwh. Αν γνωρίζεται πόσες ώρες περίπου θα λειτουργεί μπορείτε να κάνετε και μια εκτίμηση στην ολική κατανάλωση. Προσοχή, τα παραπάνω στοιχεία είναι μέσες πραγματικές μετρήσεις αλλά πάντα οι καταναλώσεις εξαρτώνται από πολλά κριτήρια όπως: απώλειες - μονώσεις, επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία, όγκος χώρου, εξωτερική θερμοκρασία (ζώνη), ώρες θέρμανσης κ.α.. Όμως, από οποιαδήποτε συσκευή ηλεκτρικής θέρμανσης, ένας θερμοπομπός με ψηφιακό θερμοστάτη είναι ο πιο οικονομικός σε κατανάλωση.

Όπως όλες οι εντοιχιζόμενες ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης έτσι και οι θερμοπομποί οφείλουν να ακολουθούν την Ευρωπαϊκή οδηγία Ecodesign 2018 (ERP). Αυτοί που εναρμονίζονται με την οδηγία διαθέτουν ψηφιακό θερμοστάτη, με ευαισθησία ± 0,5 °C ή μικρότερη. Επιπλέον έχουν δυνατότητα εβδομαδιαίου χρονοπρογραμματισμού λειτουργίας, αισθητήρα ανοικτού παράθυρου, ίσως και αισθητήρα κίνησης. Όλες αυτές οι προδιαγραφές είναι που στην ουσία προστατεύουν το χρήστη από τη άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας την και κάνουν ένα θερμοπομπό να προσφέρει άμεση θέρμανση με οικονομία.

Επιπλέον, αντίθετα με τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης, με τους θερμοπομπούς επιτυγχάνουμε πλήρη αυτονομία στους ξεχωριστούς χώρους του κάθε διαμερίσματος και αυτό δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω οικονομία. Για παράδειγμα όταν έχουμε ένα χώρο –οικιακό ή επαγγελματικό- που είναι 80 τετραγωνικά και αποτελείται από 4 - 5 δωμάτια, δεν είναι απαραίτητο να κρατάμε το σύνολο των 80 τετραγωνικών στις υψηλές θερμοκρασίες όπου νιώθουμε άνετα. Με τους θερμοπομπούς, στην περίπτωση αυτή έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε ζεστούς μόνο τους χώρους στους οποίους βρισκόμαστε. Τους υπόλοιπους μπορούμε να τους συντηρούμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες επιτυγχάνοντας οικονομία και τη δυνατότητα άμεσης αύξησης της θερμοκρασίας τους όταν βρεθούμε μέσα σε αυτούς.

Θερμοπομποί με ψηφιακό θερμοστάτη που εναρμονίζονται με την οδηγία EcoDesign 2018: Radialight Sirio & Radialight Klima.Σχολιάστε

payment