Εμφάνιση καλαθιού

0

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ταχυθερμαντήρων;

Ταχυθερμαντήρας vs συμβατικού θερμοσίφωνα. Πως μπορεί να συνδυαστεί η λειτουργία του ταχυθερμαντήρα με τον ηλιακό.

Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Οι ταχυθερμαντήρες ζεσταίνουν μόνο το νερό που χρησιμοποιούμε σε πραγματικό χρόνο. Δε ζεσταίνουν νερό το οποίο δε χρησιμοποιούμε, όπως γίνεται για παράδειγμα στους κλασικούς θερμοσίφωνες. Επειδή τοποθετούνται κοντά στα σημεία κατανάλωσης, ελαχιστοποιούνται και οι απώλειες θερμικής ενέργειας που επέρχονται κατά τη μεταφορά του ζεστού νερού μέσα στις παγωμένες σωληνώσεις. Οι ταχυθερμαντήρες τελευταίας τεχνολογίας, είναι αυτορυθμιζόμενοι (ψηφιακοί - inverter). Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζουν αυτόματα την ισχύ λειτουργίας τους, προκειμένου να παρέχουν το νερό ακριβώς στη θερμοκρασία που έχουμε επιλέξει. Το νερό δεν ανεβαίνει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή που χρειαζόμαστε με άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι δε χρειάζεται να το αναμίξουμε με παγωμένο, το οποίο από μόνο του ερμηνεύεται ως απώλεια θερμότητας. Ας σημειωθεί, ότι για κάθε παραπάνω βαθμό Κελσίου που ζεσταίνουμε το νερό, επωμιζόμαστε δυσανάλογα περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Δηλαδή με έναν αυτορυθμιζόμενο ταχυθερμαντήρα καταναλώνουμε ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε, στην ακριβή θερμοκρασία που επιθυμούμε, περιορίζοντας στο βέλτιστο την ενέργεια που απαιτείται γι αυτό το αποτέλεσμα.

Ενεργειακή κλάση Α. Το γεγονός ότι οι αυτορυθμιζόμενοι ταχυθερμαντήρες (ψηφιακοί – inverter) είναι συσκευές ενεργειακής κλάσης Α, επισφραγίζει την εξοικονόμηση ενέργειας που μας προσφέρουν. Οι συμβατικοί θερμοσίφωνες είναι προϊόντα ενεργειακής κλάσης D ή C στην καλύτερη περίπτωση.

Ταχύτητα. Με έναν ταχυθερμαντήρα έχουμε ζεστό νερό χρήσης σε δευτερόλεπτα! Δε χρειάζεται λοιπόν να περιμένουμε το νερό να ζεσταθεί τουλάχιστον μισή ώρα όπως συμβαίνει στους θερμοσίφωνες. Επίσης δε χρειάζεται να αφήνουμε ποσότητα νερού να ρέει μέχρι να φτάσει από τον ηλιακό μας. Ένας ταχυθερμαντήρας που είναι εγκατεστημένος κοντά στο σημείο κατανάλωσης με το που ανοίγουμε τη βρύση, αντιλαμβάνεται τη ροή νερού μέσα του, ενεργοποιείται αυτόματα και μας προσφέρει ζεστό νερό χρήσης άμεσα.

Απεριόριστο ζεστό νερό. Όσο κρατάμε τη βρύση ανοικτή τόσο ο ταχυθερμαντήρας συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του. Το ζεστό νερό χρήσης δε στερεύει όπως μπορεί να συμβεί στο θερμοσίφωνα ή τον ηλιακό. Έτσι, με τον ταχυθερμαντήρα μπορούμε να απολαύσουμε το ζεστό μπάνιο μας, επιλέγοντας την ακριβή θερμοκρασία νερού που μας ευχαριστεί, χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να εξαντληθεί ή να παγώσει.

Μεγάλος Κύκλος ζωής & Εγγυήση καλής λειτουργίας. Οι ταχυθερμαντήρες δε διαθέτουν δεξαμενή αποθήκευσης όπως οι ηλιακοί ή οι κλασικοί θερμοσίφωνες. Ένας τελευταίας γενιάς ταχυθερμαντήρας διαθέτει εναλλάκτη θερμότητας. Τα θερμαντικά του στοιχεία είναι κατασκευασμένα από προηγμένα τεχνολογικά υλικά ώστε να μη συσσωρεύουν άλατα. Έτσι η πιθανότητα εμφράγματος ή διάτρησης έχει περιοριστεί. Για τον λόγο αυτό συνοδεύονται από πολυετή εγγύηση καλής λειτουργίας. 

Μικρό μέγεθος - Αισθητική. Ξεχάστε τον όγκο ενός θερμοσίφωνα ο οποίος αν είναι εγκατεστημένος μέσα στο μπάνιο είναι αντιαισθητικός. Ακόμα και στο πατάρι να τοποθετηθεί μας στερεί αρκετό αποθηκευτικό χώρο. Οι ταχυθερμαντήρες είναι πολύ μικρότεροι σε διαστάσεις. Απελευθερώνουν πολύτιμο χώρο που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένος στο μπάνιο, την κουζίνα ή το πατάρι. Εκτός από το μικρό όγκο, οι ταχυθερμαντήρες μπορεί να συνοδεύονται από σύγχρονο design και να ταιριάξουν με τον καλύτερο αισθητικά τρόπο σε ένα χώρο.  

Υβριδική λειτουργία. Οι αυτορυθμιζόμενοι ταχυθερμαντήρες μπορούν να εγκατασταθούν σε σειρά με άλλες μονάδες παροχής ζεστού νερού χρήσης όπως ηλιακούς θερμοσίφωνες, μπόιλερ κεντρικής θέρμανσης κ.α.. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ταχυθερμαντήρας ενεργοποιείται, μόνο στην περίπτωση που η θερμοκρασία του νερού που λαμβάνει από την άλλη μονάδα είναι χαμηλότερη από την επιθυμητή. Καταναλώνοντας ακριβώς την επιπλέον ενέργεια που απαιτείται «οδηγεί» το νερό στην επιλεγμένη θερμοκρασία. Όταν για παράδειγμα συνδέσουμε τον ταχυθερμαντήρα σε σειρά με τον ηλιακό μας, τότε εκμεταλλευόμαστε την θερμική ενέργεια που έχουμε λάβει από τον ήλιο. Στην περίπτωση όμως που δεν αρκεί αυτή η ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες μας, τότε η δουλειά του αυτορυθμιζόμενου ταχυθερμαντήρα είναι να δώσει ακριβώς την επιπλέον ενέργεια που απαιτείται ώστε να καλυφθούμε. Αυτό συμβαίνει συχνά τις ημέρες με συννεφιά και συχνότερα σε παλαιούς ηλιακούς ή σε εγκαταστάσεις όπου η δυναμική του ηλιακού καλύπτει οριακά τις ανάγκες. Έτσι αποφεύγουμε τη λειτουργία του θερμαντικό στοιχείου  (σερμπαντίνα) του ηλιακού, η οποία συνοδεύεται από ακραίες απώλειες καθώς ζεσταίνουμε μεγάλη ποσότητα νερού που δε χρησιμοποιούμε, αλλά και αυτή που χρησιμοποιούμε κατά την πορεία της από το δώμα μέχρι το σημείο κατανάλωσης, μέσα από τις παγωμένες σωληνώσεις, χάνει μεγάλο ποσοστό της θερμικής της ενέργειας. Μπορούμε να πούμε λοιπόν με βεβαιότητα ότι η εγκατάσταση ενός ταχυθερμαντήρα inverter ενδείκνυται ακόμα και στην περίπτωση που στην εγκατάσταση μας υπάρχει ήδη ηλιακός.

Χαμηλό κόστος αγοράς. Η αγορά ενός ταχυθερμαντήρα στις μέρες μας είναι πολύ προσιτή. Αν αναλογιστούμε τα παραπάνω οφέλη σε σχέση με έναν θερμοσίφωνα καταλαβαίνουμε ότι ενώ ο θερμοσίφωνας είναι πιο οικονομικός, μας συμφέρει να προμηθευτούμε έναν ταχυθερμαντήρα και η απόσβεση της διαφοράς είναι πολύ σύντομη. Ακόμα και στην περίπτωση που η εγκατάσταση διαθέτει ήδη ηλιακό, από την ακριβώς προηγούμενη παράγραφο συμπεραίνουμε ότι μας συμφέρει η επένδυση σε έναν ταχυθερμαντήρα.

Εύκολη εγκατάσταση. Η εγκατάσταση ενός ταχυθερμαντήρα είναι εύκολη υπόθεση και συνήθως πραγματοποιείται από ηλεκτρολόγο ή/και υδραυλικό. Στην περίπτωση που υπάρχουν αναμονές για εγκατάσταση θερμοσίφωνα τότε τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πρακτικά απαιτούνται τρία βήματα: στερέωση της συσκευής με 2-3 βίδες - ούπατ, ηλεκτρολογική σύνδεση παροχής ρεύματος και υδραυλική σύνδεση εισόδου/εξόδου νερού. Ότι δηλαδή απαιτείται και για την εγκατάσταση ενός κλασικού θερμοσίφωνα αλλά με μικρότερο βαθμό δυσκολίας και ταλαιπωρίας καθώς οι διαστάσεις και ο όγκος ενός ταχυθερμαντήρα είναι πολύ μικρότερα.

Εύκολος χειρισμός. Τέλος, o χειρισμός των σύγχρονων ταχυθερμαντήρων είναι εύκολη υπόθεση καθώς διαθέτουν οθόνες LED και επιλογείς αφής για ρυθμίσεις και παραμετροποίηση.

Δείτε τους αυτορυθμιζόμενους Ψηφιακούς Ταχυθερμαντήρες Inverter.Σχολιάστε